STIPENDIUM

Folke Bernadotte Stiftelses stipendiat år 2020


Pressmeddelande från Folks Bernadotte Stiftelse 2020-03-27:


Anna Pella har utsetts till Folke Bernadotte Stiftelses stipendiat år 2020

 

Årets Folke Bernadotte Stipendiat är Anna Pella, författare och journalist från Stockholm. Anna arbetar till vardags som journalist med inriktning mot familjeliv och funktionsnedsättning. Hennes debutbok När du ler stannar tiden (Libris 2017) är en samling av hennes dagboksanteckningar dedikerade till dottern Agnes som föddes med en svår hjärnskada. Författarskapet har lett till att Anna är en efterfrågad föreläsare inom vård, omsorg och habilitering för barn med svåra funktionsnedsättningar.

 

Anna håller på att färdigställa barnboken ”Operation vän i nöd” om utsatthet hos barn med funktionsnedsättning och deras familjer, ett viktigt tema att uppmärksamma och sprida kunskap om.  Uppslaget till boken kommer från Bräcke diakoni som länge arbetat för att uppmärksamma frågan. 

 

Att barn med funktionsnedsättning är utsatta för våld och övergrepp i högre grad, än andra barn är sedan länge känt, i Sverige dubbelt så ofta. Trots detta ar det ytterst sällan som barn med funktionsnedsättning nämns när man pratar om övergrepp mot barn.

 

Med detta tema i fokus inriktar Anna sina aktiviteter som stipendiat med början från hösten 2020. Då beräknas också boken komma ut. Stiftelsens stipendium kommer hon att använda till att sprida informationsmaterial till socialtjänst, vård och omsorg och medverka på konferenser, mässor samt temadagar för beslutsfattare och personal inom socialtjänst, vård och omsorg.

 

– Min bok handlar om att ett barn med funktionsnedsättning far illa på grund av att föräldrarna är helt slutkörda och därför blir hårdhänta med sitt barn. Den handlar också om alla barns rätt att få hjälp och stöd att kommunicera för att kunna berätta vad de varit med om, men också om det särskilda civilkurage som många syskon får, och som gör att Socialtjänst larmas och att familjen i boken får assistans och avlastning. Min ”tes" är att föräldrarna inte är förövare med flit, och att samhället behöver se familjerna och sätta in hjälpinsatser innan de brister.

 

Det finns idag barnböcker som tar upp ämnen som integritet, våld och övergrepp – men ingen bok som gör en koppling till funktionsnedsättning. Det är dags att ge barn med funktionsnedsättning och deras syskon en egen röst kring ämnet utsatthet, säger Anna Pella.


Stiftelsens motivering:

"Genom arbetet som författare och journalist och med egen erfarenhet har Anna skaffat sig bred och djup kunskap om barn med funktionsnedsättning och deras familjers livsvillkor. Hon har ett särskilt intresse för barns rätt att uttrycka sina tankar och känslor, vilket är extra viktigt för barn i utsatta situationer. Stiftelsen anser att detta angelägna område behöver uppmärksammas. Därför ser vi med stor glädje fram emot att Anna med hjälp av stipendiet sprider sin kunskap till många berörda."


Klicka här för mer information om Folke Bernadotte Stiftelse
OM BÖCKERNA


Funkisfamiljen är en barnboksserie om

livets stora frågor. Första delen kom

ut hösten 2018 på Libris förlag.


Läs mer

OM ANNA PELLA


Anna Pella är frilansjournalist, fotograf,

författare  och funkismamma med ett

brinnande intresse för funkisfamiljer.


Läs mer

KONTAKT/KÖP


Kontakta Anna Pella för att

få veta mer om Funkisfamiljen

samt hitta köpställen.


Läs mer

anna@funkisfamiljen.se  +46 - (0)768 33 95 26