SKOLPROJEKT

Funkisfamiljen blir teater 2022


Den fria teatergruppen Torgteatern sätter hösten 2022 upp en föreställning inspirerad av barnbokserien Funkisfamiljen. Föreställningen kommer att kunna bokas av skolor, organisationer och andra intresserade och turnera och spelas i både teatersalong, gymnastiksal, aula, bibliotek och kongresshall.

Föreställningen kommer att belysa hur det kan vara att växa upp i en funkisfamilj och syftar till att lyfta fram barns perspektiv på livsviktiga frågor som utanförskap och inkludering, och genom det väcka eftertanke och insikt hos publiken.


Målet är att skapa en musikfylld och interaktiv föreställning som ger röst år barn med funktionsnedsättning och deras familjer. Syftet med föreställningen är att visa vilka särskilda utmaningar man kan ställas inför i en funkisfamilj och bidra till mer kunskap om mångfald och olikheter till alla barn.


Böckerna om Funkisfamiljen och teaterföreställningen riktar sig främst till barn i åldern 6 – 9 år, men barn och vuxna i alla åldrar är varmt välkomna att ta del av både böcker och föreställning.


Kontakta info@torgteatern.com för mer information.

Torgteaterns hemsida: www.torgteatern.com


Torgteatern vill gärna komma i kontakt med fler möjliggörare.


MÖJLIGGÖRARE

Skolbarn får lära sig mer om olikheter och bemötande


Inför läslovet 2021 delar Hugos Stiftelse ut boken Operation slutstirrat till alla lågstadieskolor, grundsärskolor och gymnasiesärskolor i hela landet. Boken skickas ut med tillhörande lärarhandledning och med detta hoppas vi  att värdegrundsarbete kring temat funktionsnedsättning, mångfald och bemötande ska ges en större plats i de svenska klassrummen. Genom att låta barn i lågstadieåldern arbeta med dessa frågor hoppas vi att vi kan ge denna generation nya verktyg att bemöta varandra och sin omvärld.


Operation slutstirrat handlar om syskonen Vide, Tintin och Mio. Mio har en funktionsnedsättning och kan inte gå eller prata. Boken kan användas i undervisningen som högläsningsbok och samtidigt fungera som underlag för värdegrundsarbete, diskussioner kring funktionsnedsättning, normer, bemötande och mångfald.


www.hugosstiftelse.se/funkisfamiljen finns nedladdningsbart material samt mer info om projektet, bland annat lärarhandledning och bilder för högläsning. Du kan också beställa klassuppsättningar där. Boka författarbesök med Anna Pella på Författarcentrums hemsida.

Mikael Nordmark, Hugos Stiftelse och Anna Pella.

Foto: Jenny Drakenlind

OM BÖCKERNA


Funkisfamiljen är en barnboksserie om

livets stora frågor. Första delen kom

ut hösten 2018 på Libris förlag.


Läs mer

OM ANNA PELLA


Anna Pella är frilansjournalist, fotograf,

författare  och funkismamma med ett

brinnande intresse för funkisfamiljer.


Läs mer

KONTAKT/KÖP


Kontakta Anna Pella för att

få veta mer om Funkisfamiljen

samt hitta köpställen.


Läs mer