OPERATION SLUTSTIRRAT

Första delen: Operation slutstirrat


OPERATION SLUTSTIRRAT är första delen i barnboksserien om Funkisfamiljen och är skriven för barn 6-9 år, men kan läsas även i yngre åldrar tillsammans med en vuxen. Böckerna om Funkisfamiljen består av Vide, 8, samt syskonen Tintin, 5 och Mio, 10 år. Mio har en sällsynt diagnos och kan inte kan gå eller prata. OPERATION SLUTSTIRRAT handlar om bemötande och hur Vide ska göra med alla som stirrar på Mio. Samtidigt som det är pinsamt blir Vide väldigt arg varje gång det händer. Vide försöker komma på ett sätt att handskas med alla situationer som uppstår. Med hjälp av nya klasskompisen Sammi hittar Vide till slut en lösning.


Sagt om Operation slutstirrat av barn med egna funktionsnedsättningar och syskon:

Tuva 8 år: "Boken var jättebra! Bra att den handlade om just barn som sitter i rullstol och har funktionsnedsättningar. Det enda som var dåligt var att boken var för kort (den var så bra och spännande)."


Sigrid 9 år: "En gång sa min kompis att hon var glad att hennes syskon inte är handikappat. Då sa jag ”Men förstår du inte att jag blir ledsen när du säger så där?” Jag känner igen mig i Vides situation. Ibland får jag frågor och kommentarer och vet inte vad jag ska svara. Jag skulle vilja att min klass fick läsa boken och att vi diskuterade efteråt. Det skulle vara lättare för mig då att förklara. Jag blev glad när jag läste den. Den var skitbra!"


Elma 10 år: "Folk brukar stirra på mig men jag är van vid det. Min pappa brukar bli lite irriterad på vuxna som stirrar. Istället för att stirra och undra massa saker i huvudet så borde man fråga. Jag tyckte boken var spännande."


Molly 11 år: "Boken är väldigt bra, det mesta var bra och det känns som om det skulle kunna hända på riktigt. Man lär sig lite om vad det är och hur det är att leva med det en fysisk funktionsnedsättning. Alla borde få läsa boken."


Linnéa 12 år: "När folk har stirrat på mig ger jag dom onda ögat. Jag tycker att man i skolan ska ha den som högläsningsbok".


Miranda 12 år: "Handlingen var spännande och intressant. Jag skulle vilja att min lillebror läser boken eftersom han själv har en funktionsnedsättning."


Otto 13 år: "När jag var yngre och folk stirrade på mig i min rullstol brukade jag åka åttor runt dom, eller göra konster som att stå på bakhjulen eller så. Om någon i skolan är dum eller så brukar jag berätta det för en fröken eller för mamma och pappa när jag kommer hem. Då tar dom tag i det så att allt blir bra igen. Boken var väldigt spännande och också rolig. Den tog verkligen upp många bra frågor på ett bra sätt. ALLA borde läsa den här boken. I min familj pratar vi också jättemycket om hur vi känner eller om det är något jag är ledsen eller orolig över. Vi löser också alltid problem och låter inte något stoppa oss. Allt går ju att lösa!"


Blanka 13 år: "Det har hänt att folk retar mig för att jag är synskadad. När det händer brukar jag skrika åt de som retas och säga till någon vuxen. Jag skulle vilja att lärare läste boken."


Elina 13 år: "Jag känner igen mig i att folk stirrar mycket. Om de frågar något så riktas frågan till mina föräldrar istället för till mig.

Jag har försökt att inte bry mig om vad andra säger men ibland är det jobbigt. Jag vet inte vad jag ska göra åt det. Jag skulle vilja att mina syskon skulle läsa boken. Den skulle också vara lämplig  för mina klasskompisar och deras föräldrar."


Jonathan 14 år: "Jag kände igen mig i stirrandet, framförallt från när jag var yngre.  Jag upplevde ofta när vi reste eller var på nya platser att folk stirrade på min bror som också använder rullstol. Jag tyckte att det var jobbigt när jag var liten. Jag tyckte att boken hade väldigt många bra exempel på hur det kan vara i en funkisfamilj. Det var också bra och kreativa exempel på hur man kan få människor runtomkring att sluta stirra. Jag vill att människor ska få mer kunskap och kännedom, så att de slutar stirra och vara blyga. Det är bättre när de frågar."


Författare: Anna Pella

Illustratör: Anna Forsmark

Förlag: Libris förlag 2018

Utgivningsdag: 20 augusti 2018

ISBN: 978-91-7387-767-1

OM BÖCKERNA


Funkisfamiljen är en barnboksserie om

livets stora frågor. Första delen kom

ut hösten 2018 på Libris förlag.


Läs mer

OM ANNA PELLA


Anna Pella är frilansjournalist, fotograf,

författare  och funkismamma med ett

brinnande intresse för funkisfamiljer.


Läs mer

KONTAKT/KÖP


Kontakta Anna Pella för att

få veta mer om Funkisfamiljen

samt hitta köpställen.


Läs mer

anna@funkisfamiljen.se  +46 - (0)768 33 95 26