OPERATION RÄDDA SOMMARLOVET

Andra delen: Operation rädda sommarlovet


OPERATION RÄDDA SOMMARLOVET är andra delen i barnboksserien om Funkisfamiljen och är skriven för barn 6-9 år, men kan läsas även i yngre åldrar tillsammans med en vuxen. Böckerna om Funkisfamiljen består av Vide, 8, samt syskonen Tintin, 5 och Mio, 10 år. Mio har en sällsynt diagnos och kan inte kan gå eller prata. OPERATION RÄDDA SOMMARLOVET  handlar om vad Vide ska göra när alla planer ställs in för att Mio är sjuk och mamma och pappa är trötta och oroliga. Vide försöker komma på ett sätt att handskas med de situationer som uppstår. Med hjälp av sin farfar hittar Vide till slut en lösning.


Sagt om Operation rädda sommarlovet av syskon till barn med funktionsnedsättning:

Eliyah, 7 år: "Jag kände igen mig hela tiden. Jag sa till mamma att byta ut namnen till våra namn, det blev så kul. Jag älskar Mio, jag fantiserar om att det är min storebror. Dom pratar samma språk. Den som läser boken kommer upptäcka att ibland blir det inte som man har planerat men att det finns roliga clowner och är roligt på sjukhus. Jag har varit med om att våra planer blir inställda många gånger, men jag blir inte arg längre, bara ledsen. När min bror måste åka till sjukhuset tar vår moster oss till Cosmonova och till bibliotek och till Max för att äta hamburgare."


Matilda 7 år: "Boken var jättebra, men jag skulle vilja veta mer om Mios apparater. Jag kände igen mig i att roliga saker kan bli inställda när man har ett syskon med funktionsnedsättning. Jag fick åka till mormor och morfar när min syster fick åka till sjukhuset."


Alma 7 år: "Boken handlar om att man kan göra roliga saker fast man har syskon med olika behov och att även dom kan vara med, men att man ibland får skjuta upp planerna lite. Jag vill att mina kompisar ska läsa den."


Alfons 8 år: "Boken var jättebra och spännande. Det är bra för andra att få läsa om hur funkisfamiljer har det. Jag skulle vilja att mina vänner läste boken. Jag kände igen mig i att vi också får åka till sjukhuset ibland med min lillebror, och behöver ställa in våra planer när lillebror är sjuk. En gång när vi var på semester på Mallorca missade vi planet hem för att lillebror hamnade på sjukhus."


Klara 8 år: "Jag tyckte att boken var bra och kände igen mig lite grand. Jag tror att de som läser boken kommer förstå att det kan vara ganska jobbigt. Jag tycker att andra som har en syster eller bror med funktionsnedsättning ska läsa boken."


Moa 9 år: "Boken var rolig och spännande. Jag vill att mina BFF ska läsa den här boken. En gång skulle vi åka till ett badhus, men mitt syskon behövde åka till sjukhus, så jag blev avsläppt hos mormor och morfar."


Olivia 8 år: "Jag skulle vilja att min släkt och min klass läser boken, så de kan förstå hur det är för barn som Mio, Vide och Tintin. När min syster plötsligt skulle opereras fick jag vara hos farfar. Hon har också rullstol och ibland måste vi ändra våra planer för att hon inte kan vara ute om det är för kallt eller för varmt."


Tuva 8 år: "Boken var jättebra. Jag skulle vilja att min klass får läsa boken. Vi har också fått ställa in saker när min syster måste åka till sjukhuset. I somras fick vi åka hem från Öland tidigare och kunde inte gå på Kolmården med våra kompisar som vi hade tänkt."


Sigrid 9 år: "Jag känner verkligen igen mig i den här boken. Den är jättebra. Jag tycker att min klass ska läsa denna bok. Vi fick nyligen ställa in vår skidsemester för att min storasyster blev sjuk. Nu har vi bokat en resa till Cypern i maj i stället."


Cecilia, 43 år, arbetsterapeut som bland annat anordnar syskongrupper på barnhabilitering:

"Jag har växt upp med två systrar med svåra funktionsnedsättningar. När något jobbigt hänt var det ofta som jag höll mina tankar och funderingar inom mig, men jag bearbetade det med att jag ritade mycket, och när jag blev äldre skrev jag ner mina tankar och funderingar. Jag minns en gång när vi var på semester med husvagnen och min storasyster var på korttids. Då ringde de och sa att hon blivit sjuk och behövde åka till sjukhuset. Jag minns så väl min besvikelse då mamma och pappa berättade att vi måste åka hem, och i samma stund fick jag dåligt samvete för att jag kände så. Jag och önskar att ”Operation slutstirrat” och ”Operation rädda sommarlovet” hade funnits när jag var liten. Jag tycker att alla förskolor, skolor och habiliteringar skulle ha dessa böcker. De ger en bra inblick hur det kan vara att växa upp i en funkisfamilj, både det som är positivt och det som kan vara tufft."Författare: Anna Pella

Illustratör: Anna Forsmark

Förlag: Libris förlag 2019

Utgivningsdag: 15 mars 2019

ISBN: 978-91-7387-811-1

OM BÖCKERNA


Funkisfamiljen är en barnboksserie om

livets stora frågor. Första delen kom

ut hösten 2018 på Libris förlag.


Läs mer

OM ANNA PELLA


Anna Pella är frilansjournalist, fotograf,

författare  och funkismamma med ett

brinnande intresse för funkisfamiljer.


Läs mer

KONTAKT/KÖP


Kontakta Anna Pella för att

få veta mer om Funkisfamiljen

samt hitta köpställen.


Läs mer

anna@funkisfamiljen.se  +46 - (0)768 33 95 26