BAKGRUND/KONTAKT

Kontakt/köp boken

Operation slutstirrat

Text: Anna Pella/Illustration: Anna Forsmark

Libris förlag augusti 2018/ISBN 978-91-7387-767-1

Pressmaterial


Operation rädda sommarlovet

Text: Anna Pella/Illustration: Anna Forsmark

Libris förlag mars 2019/ISBN 978-91-7387-811-1

Pressmaterial


Operation dödsviktigt

Text: Anna Pella/Illustration: Anna Forsmark

Libris förlag januari 2020/ISBN 978-91-7387-828-9

Pessmaterial


HÄR KAN DU KÖPA BÖCKERNA:

Akademibokhandeln

Adlibris


HÄR KAN DU LÅNA BÖCKERNA


Operation slutstirrat finns också som talbok på Legimus.

 

Du kan också beställa signerade ex böckerna för 155 kr/st inklusive frakt inom Sverige av mig via formuläret eller på anna@funkisfamiljen.se.

 
 
 
 


Funkisfamiljen – en barnboksserie om livets stora frågor


Att växa upp i en familj där en syster eller bror har en funktionsnedsättning kan vara annorlunda på många sätt. Det kan finnas både fördelar och nackdelar. Som syskon tvingas man ofta fundera över livets stora frågor redan som liten. Funkisfamiljen är en illustrerad barnboksserie för barn 6-9 år om barns tankar om livets stora frågor som till exempel bemötande, orättvisor, framtiden och döden, samt hur det kan vara att växa upp med ett syskon som har en svår funktionsnedsättning.


Böckerna om Funkisfamiljen består av  Vide, 8 år, och syskonen Tintin 5 år samt Mio, 10 år. Mio har en sällsynt diagnos och kan inte kan gå eller tala. Mio är ofta allvarligt sjuk. I familjen finns även pappa Alfredo och mamma Lina samt två katter, men också Mios assistenter som ofta befinner sig i familjens hem.


I varje bok funderar Vide på saker som känns jobbiga och besvärliga, men hittar så småningom sätt att förhålla sig till dem. Böckerna visar på Vides egna förmåga och att barns tankar och känslor är viktiga och riktiga. Berättelserna om Vide och Funkisfamiljen ska bli en serie illustrerade barnböcker. Förutom vanliga försäljningskanaler kommer information om böckerna spridas via habiliteringar, barnsjukhus, funktionshinderorganisationer, skolor med mera.


Jag har saknat böcker om funkisfamiljer


Ända sedan mina barn var små har jag saknat barnböcker som de kan känna igen sig i, som handlar om en familj som vår, där ett barn använder rullstol, andningsapparat på natten, slang och spruta för att äta, har assistent, ligger på sjukhus ofta, och där livet kan vara mycket ovisst – men också helt fantastiskt däremellan. Jag har inspirerats av andra som brinner för barns rätt att uttrycka tankar och känslor, som leg. psykolog/psykoterapeut Christina Renlund och Ann-Marie Stenhammar från  projektet Opratat, där jag fått feedback från en referensgrupp bestående av syskon och barn med egen funktionsnedsättning. Den största inspirationskällan är mina egna barn och händelser vi varit med om – kryddat med lite fantasi! Min önskan är att den här boken ska nå alla barn som är intresserade av frågor om livet och döden – och allt däremellan. Men framförallt barn som själva befinner sig i en liknande situation.


Jag är frilansjournalist och fotograf inom området familjeliv och funktionsnedsättning och skriver bland annat för tidningen Föräldrakraft/HejaOlika. 2017 sedan kom min självbiografiska bok ”När du ler stannar tiden” om livet med min äldsta dotter Agnes, som föddes 2003 med flerfunktionsnedsättning. Boken kom ut på Libris förlag och den har väckt fina reaktioner och igenkänning från familjer i liknande situation. Den resulterade också i att vår familj porträtterades i ”När livet vänder” på SVT våren 2018. Tillsammans med Lotta Frécon håller jag workshops för professionella och anhöriga på temat Gott liv för alla.


Jag hoppas att böckerna om Funkisfamiljen ska nå både funkisfamiljer och andra familjer som har barn som är intresserade av  frågor om livet och döden och allt däremellan.


Anna Pella


anna@funkisfamiljen.se  +46 - (0)768 33 95 26